Header Baby - baby laying on back - fathers hands

Ummetus

Mikäli vauva ei ole ulostanut useaan päivään on normaalia olla asiasta huolissaan. Usein ei kuitenkaan ole aihetta huoleen. Osa vauvoista ulostavat useita kertoja päivässä kun taas toiset kerran viikossa. Satunnainen ummetus ei ole epätavallista pikkuvauvoilla.

Miten tunnistaa vauvan ummetus?

Ummetuksen määritelmänä on se, että vauva ulostaa vähemmän kuin kolme kertaa viikossa ja uloste on sen lisäksi kovaa ja jäykkää. Ulostustiheys on kuitenkin yksilöllistä ja joillain saattaa olla useidenkin päivien taukoja vatsan toiminnassa, ilman että kyse on ummetuksesta.

Ummetuksen tunnusmerkkejä on se, että lapsella on kipeä vatsa, hän ei halua syödä, pissaa usein ja että vatsa muuttuu pinkeäksi. Lisäksi voi ulosteen sekaan päätyä limaa ja verta. Veren näkeminen ulosteessa herättää tietenkin huolta, mutta usein tämä ei kuitenkaan ole vaarallista.

Ummetuksen kotihoito

Ummetuksen kotihoitoon on olemassa keinoja, minkä lisäksi tilanteeseen voi hakea apua. Kun vauva siirtyy syömään pelkän rintamaidon tai korvikkeen lisäksi muuta ruokaa, voi ummetus helpottaa, mutta joskus kiinteän ruoan maistattaminen sen sijaan aiheuttaa ummetusta. Tavallista ruokaa syöville pikkulapsille kuidun ja ylimääräisen nesteen saaminen voi auttaa, mutta joissain tilanteissa voidaan tarvita lääkkeitä pehmentämään ulostetta. Lapsen vatsan hierominenkin voi auttaa. Ruoan maistattaminen kannattaa aloittaa pienillä annoksilla, jolloin ummetuksen riski pienenee.

Korvikkeiden käytön aloittaminen pelkän rintaruokinnan voi aiheuttaa ummetusta ja olla merkki maitoallergiasta. Usein tässä tilanteessa ummetuksen aikana esiintyy myös muita allergian oireita. Lue lisää maitoallergiasta täältä.

Riittävä nesteiden ja kuidun saanti sekä liikunta ovat kolme tärkeää asiaa, jotka kannattaa muistaa, jos vauva kärsii ummetuksesta. Jos teet vauvan jaloilla pyöräilyliikkeitä, se liikuttaa myös vatsalihaksia, jotka vaikuttavat suolistoon ja lisäävät sen toimintaa. Lapsen vatsan hierominenkin voi auttaa. Ulostetta pehmentäviä lääkeaineita pienenkin lapsen ummetuksen hoitoon löytyy, mutta niiden käytöstä on hyvä keskustella ensin neuvolassa.

Recept - Potatis & lax med ärtor - Semper Barnmat

Ummetusta ehkäisevät ruoka-aineet

Kuitu pitää vatsan toiminnan käynnissä ja helpottaa lapsen ulostamista. Lisätäksesi kuidun määrää lapsesi ruokavaliossa voit antaa hänelle näitä elintarvikkeita. Ruoat voi tarjota vauvoille soseen muodossa.

  • täysjyväviljoja esimerkiksi puurona tai vellinä
  • luumuja
  • hedelmiä, esimerkiksi päärynää
  • porkkanaa
  • kaalia
  • kukkakaalia
  • parsakaalia
  • herneitä
  • maissia
  • perunaa
  • papuja ja linssejä. 

Nämä ruoka-aineet on lisättävä lapsen ruokavalioon asteittain ja aloittaen pienistä maistatusannoksista, jos lapsesi ei ennestään ole tottunut tällaiseen ruokaan.

Riittävä nesteensaanti

Ravintokuitu estää ummetusta, mutta sillä voi olla päinvastainen vaikutus, jos lapsi ei saa päivän aikana tarpeeksi nesteitä. Muista siis tarjota lapsellesi vettä, sillä se voi auttaa ehkäisemään ummetusta. Vähentynyt pissaaminen, velttous sekä huulien ja suun kuivuus ovat merkkejä liian vähäisestä nesteytyksestä.

Opeta vauvasi pienestä pitäen sammuttamaan janonsa vedellä. Vauva ollessa neljän kuukauden ikäinen sinun ei enää tarvitse keittää vettä, ennen kuin annat sitä hänelle.

Ummetus ja äidinmaidonkorvikkeet

Imetetyt vauvat kärsivät harvoin ummetuksesta. Sen sijaan äidinmaidonkorviketta syövillä ummetus on tavallisempaa. Yksi syy tähän voi olla korvikkeen virheellinen valmistus, minkä vuoksi siinä tulee olla tarkkana. On hyvä tarkistaa, että pullossa on oikea määrä vettä. Uutta pulloa ostaessa on huolehdittava siitä, että mitat ovat oikein.

Korvikemerkin vaihtaminen voi aiheuttaa ummetusta, kun vauvan vatsa tottuu uuteen tuotteeseen, minkä vuoksi korvikkeen vaihtamista ei suositella tehtäväksi liian usein.

Koska lääkäriin?

Ummetus menee usein itsestään ohi ja on harvoin vaarallista. Joissain tilanteissa on kuitenkin suotavaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

Hoitoa kannata hakea, jos:

  1. Ulostusongelma on jatkuvaa.
  2. Lapsi syö pelkästään rintamaitoa mutta kärsii siitä huolimatta ummetuksesta.
  3. Lapsella on usein vaihtelevasti ummetusta ja ripulia.
  4. Lapsella on ulostamisongelmia ja sen lisäksi paino ei nouse.
  5. Ulostaminen tekee kipeää ja lapsella on siitä paha mieli.
  6. Ulosteen seassa on paljon verta.

Hoitoon tulee hakeutua välittömästi, jos vauvalla on ulostamisongelmia ja sen lisäksi yksi tai useampi seuraavista oireista:

  1. Lapsen vatsa on hyvin kipeä.
  2. Lapsi oksentaa.
  3. Ulosteessa on verta ja limaa ja lapsi vaikuttaa huonovointiselta.
  4. Lapsi on kylmänhikinen ja vatsa turvonnut.