Header Baby - mother kissing baby

Ilmavaivat

Vauvan vatsa ja siihen liittyvät ongelmat herättävät paljon kysymyksiä ja huolenaihetta vastasyntyneiden vanhemmille. Vauvan suolisto ei ole täysin kehittynyt vielä syntymässä, mikä voi johtaa kaasujen muodostumiseen. Kaasut suolistossa eivät välttämättä aiheuta vauvalle oireita, mutta voivat johtaa vatsakipuihin ja röyhtäilyyn. On hyvin tavallista, että että vauvan mahassa kuplii. Useimmiten tämä ei ole ollenkaan vaarallista ja menee itsestään ohi. Vaivoja voidaan lieventää monella eri keinolla.

Mistä ilmavaivat johtuvat

Vanhempana on tietenkin turhauttavaa nähdä oma vauva vatsakipuisena ja monet kokevat tärkeäksi löytää vaivoille syy. Vatsakipu voi johtua monesta eri asiasta.

Tavallinen syy vauvojen vatsakivulle on se, että suolisto ei ole täysin kehittynyt eikä sen vuoksi pysty pilkkomaan ruokaa kunnolla. Ilman kertyminen vatsaan on usein merkki siitä, että vauva nielee ilmaa ruokailun tai imetyksen aikana. Imetettävät vauvat voivat myös saada vatsavaivoja, jotka johtuvat äidin ruokavaliosta. Vatsakipu voi myös olla maitoallergian oire, mutta siinä tapauksessa siihen liitty yleensä myös muita oireita, kuten ihottumaan tai ummetusta. Maitoallergia on kuitenkin melko harvinaista, ja vain 2-3 % imeväisikäisistä kärsivät siitä.

Bebis blå ögon - Semper Barnmat

Näin huomaat vauvan vatsakivun

Vauvalla voi olla kaasua vatsassa ilman, että se aiheuttaa hänelle kipua ja vaivoja. Mutta miten tietää, että vauvalla on vatsa kipeä? Tässä muutama kipeän vatsan tunnusmerkki:

Vauva itkee

Kipeä vatsa aiheuttaa vauvalla tukalaa oloa, jolloin hän usein itkee, huutaa, inisee tai kitisee.
 

Vauva näyttää rasittuneelta

Vauvan kehon jännittyminen taaksepäin kaareksi tai jalkojen vetäminen ylöspäin vatsan päälle ovat yleisiä merkkejä vatsakivusta.
 

Kaasuja mahassa

Vatsasta kuuluva kuplinta tai vatsan turpoaminen ja pinkeytyminen ovat merkkejä liiallisesta kaasusta vatsassa ja vauva voi tarvita apua kaasujen poistamiseen.
 

Voiko kyseessä olla koliikki?

Itkeekö vauva useita tunteja putkeen ja usein iltapäivisin tai iltaisin? Kyse voi olla koliikista. Lue lisää koliikista ja siitä, miten sen oireita voi helpottaa.

Neljä yleistä kysymystä vatsakivuista ja ilmavaivoista

Vanhempana sinulla saattaa olla monia kysymyksiä vauvasi ilmavaivoihin liittyen. Semper pyysi Martinan lastensairaalan lastenlääkäriä Erica Bonnsia vastaamaan joihinkin yleisiin kysymyksiin vatsakivuista ja ilmavaivoista.

Voivatko ilmavaivat johtua siitä, että vauva imee väärin imetyksen aikana?

Vastaus: Kyllä, monet vauvat nielevät ilmaa syödessään. Voit auttaa vauvaa saamaan ilman ulos varmistamalla, että vauva röyhtäisee ruoan jälkeen. Jos vauvalla on edelleen ongelmia kuplivan vatsan kanssa ja vatsakipuja, voit kääntyä neuvolan puoleen saadaksesi apua oikeanlaisen imetystekniikan kanssa. 

Voiko vauvan vatsan kevyestä painelusta olla apua?

Vastaus: Imeväishieronta on rauhoittavaa ja voi auttaa saamaan ilmaa pois vauvan vatsasta. Hiero vauvaa rauhallisesti 20 minuuttia aterian jälkeen. Sivele vauvaa vatsasta alas kohti reisiä lämpimillä ja mieluusti öljyttyillä käsillä.

Vauvani röyhtäilee paljon ja hänen vatsansa kuplii. Imetän - voivatko kaasut johtua syömästäni ruuasta?

Vastaus: Mahdollisesti. Jos luulet, että vauvan ilmavaivat johtuvat omasta ruokavaliostasi, voit yrittää vähentää kaasuja muodostavia ruoka-aineita (kuten papuja, sipulia, kaalia) ja mausteisia ruokia nähdäksesi, auttaako se.

Voiko runsas kaasunmuodostus ja ilmavaivat olla vaarallisia?

Vastaus: Kaasujen muodostuminen ei yleensä ole vaarallista, mutta vanhempana tunnet lapsesi parhaiten. Sinun tulisi aina olla tietoinen siitä, tulevatko ongelmat hyvin äkillisesti ja yhdessä muiden oireiden, kuten pulauttelun, kanssa. Tämä voi olla merkki siitä, että vauva on sairas, jolloin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Liten bebis - Semper Barnmat

Helpotusta vatsakipuun

Kärsiikö vauva suolistoon kertyneistä kaasuista. Tässä muutama vinkki olotilan helpottamiseen:

Auta vauvaa röyhtäisemään

Hoitona vauvan ilmavaivoihin toimii parhaiten röyhtäyttäminen heti syötön jälkeen. Röyhtäytys onnistuu helpoiten, kun vauvaa pidetään kiinni rinnassa ja vauvan pää lepää hartian päällä. Kevyt takapuolen taputtaminen ja pyri rentouttamaan lapsi silittämällä päätä ja selkää.

Pidä taukoja ruokinnan aikana

Mikäli huomaat vauvan imevän voimakkaasti ja nielevän ilmaa syödessään, kokeile taukojen pitämistä ruokinnan aikana ja röyhtäytä välillä. Asennon vaihtaminen ja vauvan asettaminen istuma-asentoon voivat myös rauhoittaa syömistä.

Valitse oikeankokoinen reikä tuttipulloon

Syömistä voi rauhoittaa ja ilman nielemistä vähentää vaihtamalla tuttipulloon pienempi tai suurempi reikä.

Aseta vauva makaamaan vatsalleen

Vauvalla voi olla vaikeuksia saada röyhtäystä. Joskus voi auttaa, jos vauva asetetaan vatsalleen makaamaan esimerkiksi polven päälle.

Äidin ruokavaliolla voi olla väliä

Äidin ruokavaliolla voi olla merkitystä imetettävän vauvan ilmavaivoille. Mikäli vauvalla on vatsakipuja voi olla hyödyllistä vähentää esimerkiksi kaalin, papujen, sipulin ja muiden kaasua muodostavien tuotteiden syöntiä ja katsoa onko sillä vaikutusta. Joskus myös äidin syömät maitotuotteet saattavat aiheuttaa vauvalle suolisto-oireita.

Milloin tulee hakeutua hoitoon?

Vatsakipu ilman muita oireita on usein ohimenevää eikä vaadi hoitoon hakeutumista. Kova ja äkillinen, pitkään kestänyt tai usein toistuva vatsakipu voi sen sijaan olla syy ottaa yhteys lääkäriin ja selvittää tarkemmin vatsakivun aiheuttaja.

Hakeudu heti hoitoon jos:

  1. Vatsakipu esiintyy samaan aikaan muiden oireiden, kuten korkean kuumeen, turvonneiden nivusten, tumman ja löysän ulosteen tai ulosteesta löytyneen veren kanssa.
  2. Vauvalla on selvästi turvonnut vatsa ja ulostaminen tai kaasun päästäminen ulos ei onnistu.
  3. Vauva on kivusta uupunut ja vetelä.
  4. Kipu on pitkään jatkuvaa, voimistuu, on hyvin intensiivinen, vaikuttaa siirtyvän vain toiselle puolelle vatsaa tai esiintyy selkein väliajoin.
  5. Vauvalla esiintyy vatsakipua ja pissaaminen kirvelee.